Enoc Yapı

Kreş, Anaokulu & Okul Binalarında Deprem Testi

Kreş, Anaokulu & Okul Binalarında Deprem Testi

Okul deprem testi, çocuklarımızın gün içinde zamanlarının büyük çoğunluğunu geçirdikleri kreş, anaokulu, okul binaları ve benzer yapıların depreme dayanıklı olup olmadığının tespit edilmesi işlemidir.

En değerli varlığımız olan çocuklarımızı emanet ettiğimiz yuva, kreş, anaokulu ve tüm okul binalarının depreme dayanıklılığının incelenmesi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı son günlerde yoğun bir çalışma içerisinde.

Tüm okul sahiplerine ve işletmecilerine bakanlık yapıların depreme karşı incelenmesi için tebligat göndermektedir.

Eğer okul yönetimi kendisine tebliğ edilen bakanlığın talep ettiği deprem performans raporunu almaz ise resmi olarak faaliyetlerine devam edememektedir.

Uzun yıllardır depreme karşı güvenli olup olmadığı belirsiz olan yapılarda çocuklarımızın ders görmesi büyük risk içermekteydi. Bakanlığın bu talebi acil olarak yönetimlerden talep etmesi kamu yararına son derece faydalı.

Kreş, anaokulu ve okul binalarında deprem testi 2019 Türkiye Deprem Yönetmeliğine göre iş yeri tescil belgesi olan deprem mühendislerince yapılmaktadır.

Sitede diğer yazılarımızda bina deprem performans raporunun nasıl yapılması gerektiği ile ilgili tüm bilgileri alabilirsiniz.

Son olarak, kreş, anaokulu ve diğer okul binalarında deprem testi yapıldıktan sonra eğer yapı güçlendirme gerekliliği ortaya çıkar ise, o yapı da artık bina güçlendirme çalışması tamamlanmadan resmi eğitim faaliyetleri sürdürülemeyecektir.

Teknik İnceleme Raporu

Ülke genelinde olduğu gibi İstanbul’da da faaliyet gösteren devlet/özel öğretim kurumu binaları ile devlet/özel öğrenci barınma hizmeti veren kurum binalarında gerekli incelemelerin yapılarak bu inceleme sonucunda tespit edilen hasar ve/veya olumsuzlukların giderilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.
Bu kapsamda özel ve devlet kurum binalarının aşağıda belirtilen kriterlere uygun Deprem Performansı Analizlerinin yapılarak inceleme altına alınması gerekmektedir.

1. Mevcut projesinin elde edilmesi, yoksa rölöve alınması ve yapısal sistemin tanımlanması
2. Temel sisteminin ve zemin özelliklerinin saptanması (zemin sondajı, arazi deneyleri ve laboratuvar çalışmalarının yapılması)
3. Varsa yapıdaki mevcut hasarın ve daha önce yapılan değişiklerin/tadilatların belirlenmesi
4. Beton dayanımının belirlenmesi (Her kattan yönetmelikte belirtilen koşullarda kolon ve/veya perdelerden karot alınarak)
5. Her katta donatı durumunun tespiti (Sıyırma, tarama metotları ve malzeme deneyleri ile)
6. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY 2018) analiz koşullarına göre bilgisayar programında modelleme
7. Sonuç (TBDY 2018’e göre raporlar üniversite onaylı ve/veya üniversite onaylı olmayan raporlar Türk Akreditasyon Kurumu “TÜRKAK” onaylı laboratuvar sonuçları kullanılarak hazırlanması uygun olacaktır.)